bioinżynieria produkcji żywności

opis

Jest to makrokierunek poruszający zagadnienia z dziedziny technologii produkcji, przetwarzania, utrwalania, przechowywania surowców i produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, a także nauk technicznych, ekonomicznych oraz podstaw prawnych w zakresie działalności gospodarczej i ochrony środowiska.

 

Zanim zdecydujesz się na ten kierunek studiów musisz wiedzieć, że:

  • Praca laboranta wymaga zdolności do koncentracji i dokładności, które mają wpływ na poprawność przeprowadzanych analiz. Jest to na pewno stanowisko dla ludzi cierpliwych i wytrwałych.
  • Przeciwwskazaniem do zatrudnienia, wynikającym z konieczności kontaktu z żywnością, jest nosicielstwo chorób zakaźnych (gruźlica płuc, salmonelloza) oraz choroby weneryczne, układu oddechowego (rozedma płuc, pylica, astma), skóry rąk i uczulenia na substancje znajdujące się w miejscu pracy.
organizacja

Studia realizowane są jako studia stacjonarne I stopnia. Trwają 3,5 roku (7 semestrów) i kończą się egzaminem dyplomowym inżynierskim (absolwenci uzyskują tytuł zawodowy inżyniera). Umożliwiają one dalsze kształcenie na studiach II stopnia na kierunku zootechnika oraz technologia żywności i żywienie człowieka, które trwają 1,5 roku (3 semestry) i kończą się egzaminem dyplomowym magisterskim (absolwenci uzyskują tytuł zawodowy magistra).

Przykładowy plan studiów znajdziesz tutaj.

specjalności

Oto przykładowe specjalności jakie mogą wybrać studenci na tym kierunku:

  • Gospodarka żywnościowa - kształcenie na tej  specjalności obejmuje problematykę badań rynkowych, ekonomiki konsumpcji, zarządzania gospodarstwami, doradztwa, marketingu żywności oraz rachunkowości i finansowania gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw agrobiznensu. Na zajęciach jest poruszany także temat problemów rolnictwa, życia na wsi, rozwojów terenów wiejskich. Absolwenci specjalności gospodarka żywnościowa są w pełni przygotowani do pracy we wszystkich instytucjach, organizacjach gospodarczych i przedsiębiorstwach związanych z gospodarką żywnościową, jak w również w administracji lokalnej i centralnej.
  • Przetwórstwo żywności - specjalność przetwórstwo żywności przygotowuje do projektowania i sprawowania nadzoru nad procesami i aparaturą w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego. Absolwent specjalności jest zorientowany na kreowanie nowej jakości zakładów przetwórczych i dostosowanie do standardów w Unii Europejskiej. Posiada wiedzę o podstawowych operacjach i aparaturze procesowej oraz znajomość zasad przetwarzania i produkcji żywności
  • Kształtowanie jakości
  • Bezpieczeństwo produkcji żywności
profil absolwenta

Kończąc ten kierunek studiów absolwent posiada wiedzę z zakresu technologii produkcji, przetwarzania, utrwalania, przechowywania surowców i produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego, kontroli ich jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego, a także nauk technicznych i ekonomicznych. Umie organizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń. Zna zasady funkcjonowania rynku produktów spożywczych. Ponadto wykazuje znajomość zagadnień z organizacji i ekonomiki produkcji, marketingu, doradztwa zawodowego, podstaw prawa w zakresie działalności gospodarczej oraz ochrony środowiska.

Absolwenci bioinżynierii (w zależności od specja­lizacji) są zatrudniani m.in. w:

  • w przemyśle rolno-spożywczym,
  • gospodarstwach rolnych,
  • zakładach i instytucjach zajmujących się produkcją, przetwórstwem, obrotem surowców i produktów żywnościowych,
  • laboratoriach analitycznych, badawczych, kontroli jakości i certyfikacji,
  • jednostkach doradczych i projektowych,
  • ośrodkach badawczo-rozwojowych,
  • a także w administracji rządowej i samorządowej.


Poznaj inne KIERUNKI STUDIÓW i specjalności! ►



Wasze komentarze
str. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  /  3
~Monika  2016-12-08 17:35:27
Jak się mają absolwenci tego kierunku? Chciałabym wiedzieć czy jest to przyszłościowy kierunek. Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie odpowiedzi!
 
 
~welcia  2013-09-21 21:58:29
mam pytanie jak jest iść na to czy zrezygnować proszę o radę
 
 
~śrucik  2013-09-18 21:18:40
witam jestem już dzięki Bogu po biochemii :) matematyka tylko na pierwszym semestrze nic trudnego jak sie zdało w miare podstawową mature to z zaliczeniem nie ma problemu, statystyka tez nie straszna. teraz czeka mnie drugi rok zobaczymy co to bedzie, podobno już z biochemia żywności już nie jest tak źle. Czy ktoś mógłby sie wypowiedzieć na temat przedmiotów na drugim roku?
 
 
~Mariola  2012-10-21 11:52:03
A jak jest z matematyką na tych studiach ? Dużo jej jest ? Wymaga dużo czasu i poświęcenia dla przeciętnej osoby ? Bardzo bym chciała isć na ten kierunek , z chemią , biologią i geografią nie mam najmniejszych problemów . Bardzo bym prosiła o odpowiedź Pozdrawiam
 
 
~mgg  2012-09-08 20:16:37
to jest podobny kierunek ,tez bedziesz miala inzyniera;) no zalezy kto co woli,ale mniej jest bioinzynierow wiec wieksze sznase na prace,ja jestem zadowolona!polecam
 
 
~karolka  2012-09-08 14:10:58
czym będzie różnił się kierunek: bioinżynieria produkcji żywności a technologia żywności i żywienie człowieka? chcę się wybrać na któryś z tych na UWM, ale nie do końca jeszcze wiem na który..
 
 
~mqq  2012-07-04 13:37:13
swietny kierunek,przyszlosciowyy,jestem zadowolona
 
 
~  2012-06-25 21:34:27
Pomocy!!! nie umiem chemii ale dobra jestem z biologi i geografi. na co mam iść?
 
 
~bartlosz  2012-05-14 17:18:59
Witam chciałbym sie dowiedzieć gdzie w ogóle po takim kierunku można pracować???
 
 
~maturzystka93  2012-03-24 07:49:57
Na jaki kierunek doradzacie mi pójść? Co o nich myślicie? Po którym znajdę dobrą pracę, i na których studiach można przetrwać pięć lat? Waham się między: - geografia - ekonomia - bioinżynieria produkcji żywności - geodezja i kartografia - technika rolnicza i leśna - bioinżynieria środowiska - ochrona środowiska - matematyka - budownictwo - administracja PS. wiem dużo tego ale bardzo proszę o pomoc. Napiszcie chociaż, które na pewno odrzucić.
 
 
~marta  2012-03-22 13:06:47
powiedzcie mi proszę , czy te studia znajdują się również w Trójmieście ? Prosiłabym o odpowiedź na gg 4077965
 
 
~bioinzynieria  2012-01-30 12:56:27
jeden semestr powoli za mną , został jeszcze egzamin z botaniki. Co do biochemi to tez sie jej obawiam,ale jak mysle ze z biofizyka sobie poradzilam to moze nie bedzie tak zle z biochem;/ pozdrawiam bioinzynierow;)
 
 
~MałaMi  2011-11-20 19:01:12
Hej, studiuję na tym kierunku.Jestem na trzeci rok.Potwierdzam że biochemia to masakra ale na drugim roku czeka was Ogólna Technologia Żywności(w skrócie-OTŻ)to dopiero kosa, u nas 24 osoby miały z biochemii warunek a sporo zrezygnowało bo nie mogli dać sobie rady z nią.2 osoby z warunku nie zaliczyły i mają teraz repetę.Warunek kosztuje dokładnie 1080 zł a o umorzeniu choćby połowy kwoty nie ma co liczyć.na końcu drugiego roku wybiera się specjalizację.A na trzecim na Gospodarce Żywnościowej mamy dużo o chowie i hodowli poszczególnych zwierząt,molekularne podstawy alergii,projektowanie nowych technologii i wyrobów,mamy nawet coś takiego jak dziczyzna :),jest więcej zajęć praktycznych ze zwierzętami, mniej wkuwania na blachę choć nie jest mniej nauki.Sporo zajęć ale jak ktoś lubi tematykę zwierzęcą i coś ala dietetyka to kierunek dla niego. Jeśli chodzi o notatki np.z biochemii ,OTŻ, to piszcie może dam rade wysłać :) może bo dużo tego i nie wiem czy poczta to zmieści.mój adres to a.p18@wp.pl Pozdrawiam :)
 
 
~Dąbra  2011-08-16 17:34:45
Też słyszałam o tej Biochemii, że najgorsza ze wszystkich przedmiotów, bo reszta spoko i do przejścia. No to do Października ludzie ! :)
 
 
~w.ww  2011-08-11 10:06:59
napiszcie mi kto sie w tym orientuje,jakie bede miala przedmiowy juz w pazdzierniku;/ jejciuu;/ wezcie nie straszcie,bo kazdy pisze najgoprsze rzeczy,ale my damy rade ;);)
 
 
~w.ww  2011-08-11 10:01:19
ide na ten kierunek w tym roku,ciekawe jak to bedzie..
 
 
~Graboś  2011-07-12 11:14:54
Dostać się jest bardzo łatwo, ale jeśli chodzi o utrzymanie się na studiach trzeba chociaż trochę popracować. Fizyka i chemia nie stwarzają problemów. W przypadku chemii jeśli zna ktoś chociaż podstawy to sobie poradzi. Jedynym przedmiotem, z którego trzeba się naprawdę uczyć na pierwszym roku to biochemia, tutaj nie działa zasada "Miej wyj***ne a będzie Ci dane" jak ma to miejsce w przypadku pozostałych przedmiotów. Ogólnie rzecz ujmując jest całkiem ciekawie ;]
 
 
~fillmein  2011-07-07 15:37:08
Jestem po pierwszym roku, jeżeli macie jakieś pytania piszcie. Może uda mi się pomóc :D fillmein@wp.pl
 
 
~ja  2011-07-02 18:26:44
mam podobne wyniki do Ciebie Dąbra ;) Bo 66 biola angol 70 i 67 matma liczę, że mi się uda chociaż jestem przerażona tym co ludzie tu piszą. Może się uda
 
 
~Dąbra  2011-05-25 01:03:47
A czy orientuje się ktoś może czy wydział Nauk o Żywności w Olsztynie jest naprawdę jednym z najtrudniejszych w Polsce tak jak go przedstawiają ?? bo tam jest żywienie człowieka, co by mnie również interesowało :)
 
 
str. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  /  3
Dodaj komentarz:

ksywka

treść

wyszukiwarka kierunków,wyszukiwarka studiów,wyszukiwarka kierunków studiów,wyszukiwarka uczelni,wyszukiwanie studiów,jakie studia,wyszukiwanie po przedmiotach maturalnych,co zdawać na maturze,kierunki studiów matura,matura,matura 2010,matura 2011,matura próbna,egzamin maturalny,przedmioty maturalne, matura z matematyki,studia,studiować,studia dzienne,studia zaoczne,uczelnie,uczelnie wyższe,szkoły wyższe,uniwersytet,uniwersytety,politechnika,studia prawnicze,medycyna,farmacja,studia psychologia

Polecamy: www.ekonomicznie.plwww.aci.plwww.edutargi.plwww.znizkistudenta.pl